Izgradnja Roditeljske kuće

Od ideje do Roditeljske kuće (2011 - 2016)

Na Betaniji, u krugu Pedijatrijske klinike UKCS-a, 26. aprila 2016. godine u 11 sati, svečano je otvorena Roditeljska kuća, koja pruža kontinuirani smještaj za djecu oboljelu od raka i njihove porodice, a koji ne žive u Sarajevu. Domaćin je Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka”, koje je idejni projekt Roditeljske kuće predstavilo još 2011., na manifestaciji povodom obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka.

Nakon mnogobrojnih prepreka, Udruženje je uspjelo da riješi administrativne obaveze i u martu 2014. je započela izgradnja. Danas, s ponosom možemo reći da smo uz puno muke i truda, ali najviše ljubavi, uspjeli dočekati da Roditeljska kuća otvori svoja vrata.

Roditeljska kuća je izgrađena uz pomoć prijatelja djece oboljele od raka. Zahvaljujući raznim donatorima koji su prepoznali njen veliki značaj, BiH je dobila svoju prvu Roditeljsku kuću koja predstavlja trajno dobro, od koje će koristiti imati oboljela djeca i njihovi roditelji, medicinsko osoblje i šira društvena zajednica.

Gosti na njenom otvaranju bili su brojni domaći i strani donatori, te predstavnici institucija i kompanija. Govorili su im generalna direktorica UKCS-a, prof. dr. Sebija Izetbegović, direktor discipline za zdravlje djeteta UKCS-a, prof. dr. Edo Hasanbegović, arhitekta Roditeljske kuće, Emir Salkić, predsjednik Uprave Raiffeisen banke, Karlheinz Dobnigg, premijer Federacije Fadil Novalić, direktor Al Najat Charitable Society Muhamed Al-Ansarij, zamjenik reisu-l-uleme, Husein ef. Smajić, te tadašnja predsjednica Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”, Lejla Kamerić.

Ceremoniji otvaranja Roditeljske kuće prisustvovali su i gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić, direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović te mnogobrojni federalni i kantonalni ministri i načelnici općina iz FBiH.

Zemljište za izgradnju obezbijedio je Univerzitetski klinički centar u Sarajevu. Kuća za roditelje djece oboljele od raka je površine 666 kvadratnih metara, ima suteren, prizemlje i tri sprata, i čine je deset individulano dizajniranih apartmana sa kupatilom, multifunkcionalna prostorija sa igraonom i dnevnim boravkom, zajednička kuhinja i trpezarija, multifunkcionalna sala, vešeraj, garaža, krovna terasa te prostorije za Udruženje.

 

Iskreno Vam se zahvaljujemo na velikodušnoj pomoći i podršci u projektu izgradnje Roditeljske kuće

 

Posebne zahvale upućujemo najvećim donatorima - Islamskoj zajednici u BiH - Vakufskoj direkciji i dobrotvorima iz Kuvajta, Katara i Kraljevine Saudijske Arabije.

 

DONATORI KOJI SU POMOGLI IZGRADNJU RODITELJSKE KUĆE