Moja kosa, tvoja kosa

MOJA KOSA, TVOJA KOSA

Centimetri kose za kilometre sigurnih koraka

Kao organizacija koja radi sa djecom i omladinom oboljelom od raka od 2003. godine susretali smo se sa različitim problemima i izazovima u tretiranju gubitka kose i nabavke medicinskih perika (ortopedskih pomagala) za naše male pacijente.

Zavod za zdravstveno osiguranje u Federaciji BiH ne pokriva troškove ovakve vrste medicinskog pomagala bez obzira na dob, spol ili medicinsku dijagnozu a domaći i međunarodni privatni osiguravatelji tretiraju ovakva pomagala različito od slučaja do slučaja.

Drugi izazov sa kojim smo se suočili je opći nedostatak vlasuljara budući da vlasuljarski zanat u Bosni i Hercegovini na izdisaju zbog izbacivanja vlasuljarske prakse i kurikuluma iz srednjoškolske obuke za frizere i opće neupućenosti mladih ljudi u ovakav vid obuke i posla.

Prvi segment projekta ima za cilj poboljšanje emocionalnog i psihičkog zdravlja hematoonkoloških pacijenata, te reintegraciju ranjivih skupina u porodicu, školu i širu zajednicu obezbjeđivanjem medicinskih perika. Perike iz radionice Udruženja dostupne su, potpuno besplatno, svakom djetetu koje ima privremeni ili trajni gubitak kose kako bi vratilo samopouzdanje i uspješno se uklopilo u svoju matičnu sredinu.

Drugi segment projekta ima za cilj uspostavljanje vlasuljarske radionice i obuku za certificiranog vlasuljara, s ciljem edukacije sljedeće generacije vlasuljara i revitalizacije vlasuljarskog zanata u Bosni i Hercegovini koji je na izdisaju. Radionica za izradu perika i obuku vlasuljara otvorena je 30.11.2017 a desetomjesečna obuka za vlasuljara započela je 01.12.2017. Obuku je vodila Jasmina Hadžić Ajanović, vlasuljar Kamernog Teatra 55. Odabrano je 12 polaznika koji su tokom desetomjesečne obuke sticali vlasuljarske vještine i, na kraju kroz završni rad, stekli zvanje certificiranog vlasuljara. Prostor radionice i specijalizirana oprema prilagođeni su procesu pripreme i izrade perika od prirodne, ljudske kose.

Treći segment projekta ima za cilj samoodrživost vlasuljarske radionice i proširivanje usluga na sve osobe koje su pretrpile ili trpe gubitak kose, te široj javnosti u BiH, regionu i unutar naše krovne organizacije Childhood Cancer International na nivou Europske Unije.

Do sada smo prikupili preko 4000 donacija kose i uručili preko 40 perika. Najmlađa korisnica ima 3 godine, a najstarija 18 godina.

Prva javna kampanja doniranja kose za potrebe dječijih perika održana je u Sarajevo City Centru, 15. februara 2017. godine na međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka. U 2018. godini održane su kampanje u Tuzli, Bihaću, Vitezu, Tešnju, Zenici, Banja Luci, Mostaru i Sarajevu, a 2019. godine u Velikoj Kladuši, Žepču, Kaknju i ponovo u Sarajevo City Centru.

Ovim putem se zahvaljujemo svih građanima, velikim i malim, na doniranoj kosi koja nam pristiže iz svih kutaka Bosne i Hercegovine i svijeta.

 

UPUTE ZA ŠIŠANJE i DONIRANJE

 

NAKON ŠTO DONIRATE KOSU...

...Vaša kosa se evidentira i sortira, a potom dezinficira procesom kuhanja, tretira šamponom i regeneratorom, te ispire mlakom vodom. Nakon toga se dva dana suši na zraku.

Na kraju se kosa klasira, češlja i slaže po dužinama, boji i kvaliteti. Svaki rep se koncem sveže na vrhu, na glavi repa. Ovako pripremljena kosa se koristi za izradu perike.

Izrada jedne dječije medicinske perike traje u prosjeku između 50 i 60 sati, a potroši se oko 500 grama prethodno pripremljene prirodne, hemijski netretirane ljudske kose od šest do osamnaest različitih donatora (ovisno o tipu perike). Boju i dužinu biraju naši korisnici na osnovu svojih fotografija prije gubitka kose.

 

KONTAKT

Projekat „Moja kosa, tvoja kosa“

Koordinator projekta: fuad.halilovic@srcezadjecu.ba

Radionica informacije: 033 206 306

Himze Polovine 21, 71000 Sarajevo

 

Prijatelji projekta: EN Studio, Frizerski Salon Fashion, Obrtnička Komora Kantona Sarajevo i Kamerni Teatar 55

 

Projekat podržala Vlada Švicarske